Notfairbnb.be: ‘boek’ een nacht op de slaapplaats van een dakloze

#notfairbnb

Woensdag 21 december 2016 — Solidarité Grands Froids, een vzw die hulp verstrekt aan daklozen, lanceerde vandaag een online platform dat “Notfairbnb” gedoopt werd, een behoorlijk confronterende website – om het zacht uit te drukken. Op het eerste zicht lijkt het een typische verhuursite voor bed & breakfasts, maar het platform bestaat enkel uit locaties op straat waar daklozen overnachten. Bij elk van die schamele slaapplaatsen staat een cynische beschrijving van de locatie en een prijskaartje per nacht. Door deze locatie dan te ‘boeken’, doneer je de aangegeven prijs aan Solidarité Grands Froids.

Notfairbnb, een verrassende verhuursite met een serieuze ondertoon

Op de website van Notfairbnb worden mensen op een verrassende manier geconfronteerd met de daklozenproblematiek en kunnen ze meteen een financiële bijdrage leveren aan de vzw die zich hiervoor inzet. Cynthia, voorzitster van Solidarité Grands Froids, legt uit: “Het probleem is duidelijk: we hebben nood aan meer middelen. Maar we blijven hoopvol, zeker in deze koude dagen hopen we op de hulp en de warmte van de medemensen die het goed hebben. Vandaar ons platform Notfairbnb: we willen de mensen er even mee confronteren dat ze misschien wel één nachtje op een luxe slaapplaats kunnen overslaan om in de plaats iemand die voor zijn slaapplaats niet eens een dak heeft te helpen.”.

Het koude weer brengt het slechte nieuws

In 2015 werden in Brussel 5.450 daklozen - waarvan 671 kinderen - geholpen door Samusocial. De omvang van het probleem wordt elk jaar pas duidelijk wanneer het kouder wordt. Cynthia verklaart: “Onze collega’s van Samusocial, de stedelijke voorziening die sociale noodhulp biedt aan de daklozen, hebben bovenop hun gewoonlijke opvangcentra nu ook de winteropvangcentra geopend op 14 november 2016. Het is pas in deze periode dat we merken hoe het aantal daklozen jaar na jaar blijft stijgen en spijtig genoeg blijven ook kinderen niet gespaard.”. Wie daarenboven denkt dat enkel Brussel een probleemzone is, zit er ook stevig naast: over heel België tellen we meer dan 50.000 daklozen. Daarom trekt Solidarité Grands Froids aan de alarmbel, maar ze blijven niet bij de pakken zitten.

De pijn verzachten, maar ook een meer permanente oplossing bieden

Samen met verschillende partners, waaronder Samusocial, probeert vzw Solidarité Grands Froids de situatie van de daklozen in de straten van Brussel iets draaglijker te maken. Het hele jaar door organiseert Solidarité Grands Froids inzamelacties met de hulp van meer dan vijftig vrijwilligers, waarna die kledij – en ander materiaal – uitgedeeld worden via de opvangcentra van Samusocial (ongeveer 50 ton per jaar!). Daarnaast helpt Solidarité Grands Froids ieder jaar ook dakloze kinderen bij de start van het nieuwe schooljaar en zorgt ze ervoor dat alle kinderen in de opvangcentra van Samusocial een bezoekje kunnen verwachten van sinterklaas en de kerstman. Samusocial zorgt ook voor psychosociale begeleiding en probeert telkens met de daklozen naar structurele oplossingen te zoeken, om zo écht een dak te kunnen bieden aan zij die nu op straat leven.

Vanaf vandaag kan je de locaties van Notfairbnb ‘boeken’, al vanaf een bedrag van 5€ op Notfairbnb.be.

Meer informatie over Solidarité Grands Froid en hun initiatieven vind je op solidaritegrandfroid.be.