TBWA en Dokters van de Wereld halen realiteit en fictie door elkaar

Dinsdag 9 december 2014 — Anno 2014 kijken we jammer genoeg nog amper op van armoede op straat. We lopen hulpbehoevenden vaak onbewust voorbij. Enkel als er films, boeken of toneelstukken over gemaakt worden, krijgen tragische verhalen onze aandacht.

Dit fenomeen namen TBWA en Dokters van de Wereld als uitgangspunt voor een nieuwe campagne om de gebrekkige toegang tot zorg bij kwetsbare groepen in België aan te kaarten.

We zien een vrouw op straat die dringend nood heeft aan medische hulp. Voorbijgangers passeren zonder op te kijken. Wanneer er een hele filmset rond haar wordt opgebouwd (camera’s, licht en de bekende regisseur Jan Verheyen), gebeurt er iets opmerkelijks. Mensen blijven stilstaan bij de vrouw, zijn nieuwsgierig en geïnteresseerd. Op het einde wordt volgende vraag gesteld: Waarom raakt de realiteit ons pas als ze wordt voorgesteld als fictie?

Met deze film willen TBWA en Dokters van de Wereld niet alleen steun zoeken maar ook het gezicht tonen van de duizenden kwetsbare mensen in België die geen toegang hebben tot medische hulp.

Bekijk hier de film en beluister de radiospots met regisseur Jan Verheyen, auteur Saskia De Coster en actrice Charlotte Vandermeersch.

Wat moet er gebeuren voor de realiteit ons raakt?

Isabel Broes TBWA